BR Medya

Türkiye'nin İlk Etsy Danışmanlık Ajansı

BR Medya Tecrübesiyle;

Etsy’de Satış Yapmak, Etsy Mağaza Açmak ve Etsy Satış Teknikleri

Merhaba, Ben BR Medya'dan Ali Akkuş.

Sizlere Etsy hakkında bilgiler aktaracağım. Bildiğiniz gibi internette çok fazla eğitim videosu mevcut. Fakat bilgi kirliliği de çok fazla var. Kullanıcıların da merak ettiği, tıkandığı noktalar var. Bunlardan bahsedeceğiz.

Fakat konu hakkında bilgisi olmayanlar için de sıfırdan bir anlatım yapmayı düşünüyorum. Diğer videolarımızda da merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabileceksiniz. 

Elimizden geldiği kadar bütün sorular hakkında cevap vermeye çalışacağız. Hazırsanız başlıyoruz!

Çok Sorulan Bir Soru:

Kimler Etsy Mağazası Açabilir?

Orta Düzey İngilizce Önemli

Etsy’i orta derecede İngilizcesi olan herkes kullanabilir açıkçası. Bildiğiniz gibi uluslararası bir platform ve ağırlık olarak %80-85 Amerika’ya satış yapıyorsunuz. Müşteriler gördüğü ürünlerde bütün detaylı bilgileri istiyor. Bu sebepten dolayı yeterli derecede bir İngilizcenizin olması sizin için avantaj olur. Tabii hiç İngilizce bilmeyip çevirilerden de ürün yükleyen çok fazla var.

Yanlış Çeviriye Dikkat!

Bunları yüklerken imlâ hatalarına dikkat etmemiz gerekiyor. Yanlış çevirebiliyor. Sizin sağlıklı diye bahsettiğiniz ürün detaylarını sağlıksız bir şekilde yansıtabiliyor. Başına gelen arkadaşlarımız da var. İngilizceniz çok iyi değilse bile mutlaka detaylı bir gramer testi yapın. Çeşitli uygulamalar var, bunlardan da bahsedeceğiz. Bunları kullanarak ürünlerinizi yükleyin.

Etsy’de Kimler Satış Yapabilir?

Etsy’de el emeği üreten ev hanımı veya hobi olarak herhangi bir ürün çıkaran herkes Etsy’de satış yapabilir. Örnek vermek gerekirse; sabah 8-5 çalışan bir memursanız bile akşamları kendi evinizde, atölyenizde birkaç ürün üretiyorsanız bunları satış yapabilirsiniz.

(Tabi ki mağaza sizlerin üzerine olmamak kaydıyla. Çünkü memurların bu tarz satış yapması ne yazık ki ülkemizde yasak.)

Genelde şu şekilde olur. Stoklu çalışılmaz Etsy üzerinde. El emeği olduğu için siparişa göre üretim yapılır. Bu sebepten dolayı size sipariş geldiğinde sipariş süresini belirtirsiniz, listelediğinizde ürün satıldıktan sonra üretime başlarsınız ve kargolarsınız. Yani Etsy’yi herkes kullanabilir açıkçası.

MI?

TABİİ Kİ DE YASAL

ETSY YASAL

Diğer bir sorumuz ise Etsy yasal mıdır? sorusu. Bu soru da çoğu kişinin merak ettiği bir soru aslında. Tabii ki de yasaldır. Şu şekilde oluyor; şu an devletin de destek verdiği, ihracata yönelik programlar var.

Yani vergiden muafiyet belgesi alıp bu şekilde Etsy üzerinden veya Amazon üzerinden de satış yapabiliyorsunuz kendi ürünlerinizi. Bunlar hakkında da detaylı, ayrı bir video çekeceğiz. Nasıl alınır, nasıl yapılır, ne işe yarar Etsy muafiyet belgesi? Hiçbir sıkıntısı yok açıkçası resmi olarak.

Küçük satışlar yapıyorsanız tabii ilk aşamada buna da gerek yok.Devletin belirlediği teşvikler var şu anda ihracata yönelik. Bunları mutlaka gözden geçirip sizler de kullanmalısınız, faydalanmalısınız bu gibi etkinliklerden.

Etsy İçin Şirket Kurmak Zorunda mıyım?

Etsy için şöyle tabii ki ilk aşamalarda satış potansiyelini bilmediğiniz için Türkiye'de şirket kurmanıza gerek yok.

Fakat satışlarınız beklediğinizden fazla geldiyse mutlaka şirket kurmalısınız. Yine tekrardan devletin verdiği teşvikler var ihracata yönelik. Vergiden muaf tuttuğu, %0 KDV ile fatura kestiğiniz. Yeni sistemler mevcut. Dediğim gibi bunlar hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Hızlı bir şekilde faydalanabileceksiniz.

Bu aşamada önemli olan kurulumunuzu yapmak. Satış yapmaya başladıktan sonra resmî prosedürleri her türlü halledersiniz, her türlü işleyişe koyarsınız. Gümrük muhasebecisiyle, normal muhasebeciyle görüşüp resmi işlerinizi de 1 gün içerisinde halledebilirsiniz.

Etsy'de Ürün Nasıl Eklenir?

Fotoğraf Önemli Kriter

Etsy’ye ürün eklemek için ilk olarak satacağımız ürünün fotoğrafının olması şart. Etsy’nin istediği standart prosedürler var. Onlara uygun davrandığımızda kullanıcılara yönelik daha artı pozisyona geçeriz. Sıralamada da bize katkıları olur. Minimum 4-5 adet, her pozisyondan ürünün fotoğrafını çekmelisiniz.

Video Fark Yaratır

Tabii imkânınız olduğu sürece bunu düzenli bir şekilde yapabilirsiniz. Ürünlerinizi düzenleyebilirsiniz. İmkânınız varsa yaptığınız ürünün yapılış videosu, bitmiş hâli before after dediğimiz video çekimi yapabilirsiniz. Ürün fotoğraflarını koyarken araya bir tane de video ekleyebilirsiniz.

Doğru Kategori

Diğer dikkat etmemiz gereken şeylerden biri de kategoridir. A ürününü B kategorisine koyduğumuzda ürünümüz çok az görüntülenme alır. Niye? Çünkü farklı kitleye farklı ürünü yansıtmış oluyoruz. Bu sebeple ürün eklerken kategori kısmına da dikkat etmeliyiz. Kullanıcı deneyimi önemli.

İhtiyaçlara Yanıt

Diğer bir yandan listeleme yaparken gözümüze çarpan farklı listeleme seçenekleri var. İşte nerede kullanılır? Hangi odalara göre? Kimler kullanabilir? Hangi mevsimde kullanılabilir? gibi örnek vermek gerekirse kategoriden kategoriye de değişiyor. Yahut ürün içeriğinde hangi bileşenler var? Seramik mi satıyorsunuz? Ahşap mı satıyorsunuz? İçerisinde plastik mi var? Bunların bütün detaylarını seçebilirsiniz. Elinizden geldiği kadar, genel olarak bildiğiniz kadar bu seçenekleri mutlaka seçmelisiniz.

Eksiksiz Bilgi

Açıklama yazısında elimizden geldiği kadar müşterilere ürün hakkında bütün detaylı bilgileri vermeliyiz. İlk başta da bahsettiğim gibi içerikler yanlış anlaşılabilir. Müşterilerin ürünü almamasına yol açıyor. Yani siz gizli kutu bırakmayın ürün açıklamasında. ‘Bunu da adamlar alınca görsün, bunu yazmasak da olur.’ demeyin. Çünkü yabancı müşteriler bütün detaylarını inceliyor, bütün detaylarına göre alışveriş yapıyor. Hatta siz bütün detayları yazsanız bile çok saçma sorularla da karşılaşabiliyorsunuz. Bu sebepten dolayı en ince noktasına kadar, hatta imkânınız varsa yapılış aşamasını aşama aşama bile yazabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bir porselen satıyorsanız, ‘bu makinede yıkanabilir’ veya ‘bunu çocuklar kullanabilir’, ‘Şu şekilde sağlıklıdır’, ‘şu topraktan üretilmektedir’ gibi en ince detayları bile vermeniz size artı sağlar açıkçası. Bu yüzden yaptığınız ürünlerin eğer bir el işi yapıyorsanız iplik markasını yazmayın tabii fakat kalitesini yazabilirsiniz. Meselâ A1 kalitesi, A2 kalitesi gibi. Bütün detayları yazarsanız sizin için olumlu bir dönüş olacaktır.

Etsy’de Sipariş Sonrası Kargo Gönderimi Nasıl Yapılır?

Etsy kargo nasıl yollanır? şu şekilde oluyor. Bildiğiniz gibi çeşitli lojistik firmaları var, aracı firmalar var. Büyük kargo firmalarıyla çalışan. Biz şu şekilde çalışıyoruz genelde; anlaştığımız bir şirket oluyor. Bunlar bize fiyat listesi veriyor. Bizim de Etsy Türkiye Yardımlaşma Platformu için şu an görüşmelerimiz devam ediyor kargo firmalarıyla, hatta oradan örnek vereceğim size.

Firma bize liste verir kiloya ve büyüklüğe (desiye) göre fiyat listesi verir ülkesine göre. Biz ürünümüzün en, boy, en*boy*yükseklik/5000 yaparak ürünün desisini buluruz. Fakat gönderim yaparken desi bazen hesaplamaya alınmaz. Kilo fazlaysa kilo hesaba alınır, desi fazlaysa desi bakımından fiyatlandırma yapılır. Ya da hangisi yüksekse meselâ desi 20, kilosu 10; desiye göre fiyatlandırma yaparsınız.

Örnek veriyorum 10 kilo geldi. 10 kilo Amerika’ya kaç euro? Örnek veriyorum 60 euro’ya yollayacaksınız ürünü. Şu şekilde olur; firmaya bir liste veririz, konşimento doldururuz. Konşimento denen bir form var, bu konşimentoda müşterinin adres bilgileri, alıcı bilgileri, mail adresi, ürün ne, değeri ne kadar, ürün hakkında bilgiler. Bu liste olur.

Bu listeyi kargo firmasına mail olarak geri atarız. Tabii onlar da, firmadan firmaya da değişiyor. Bazıları bize bir barkod numarası yollar. O barkod numarasını kargonun üzerine yapıştırırız ve onların deposuna yollarız.

Bazıları da konşimentoyu yolladıktan sonra bize bir kod numarası verir. Yahut alıcı ismini yazmanız yeterli der, o şekilde yollarız kargoyu. Depoya 1-2 gün içinde ulaştıktan sonra ürünler maximum 2-3 gün içinde Amerika’ya, alıcıya teslim edilir.

BR Medya Etsy Eğitimi Etsy Danışmanlığı A'dan Z'ye Etsy! |

Aslında hızlı bir ticaret dönmekte kargo konusunda da. Express olduğu için maximum 3 gün içinde gidiyor Amerika’ya. Kanada’ya da aynı şekilde. Fakat Doğu ülkelerinde bazen aksaklıklar olabiliyor, 5-6 güne çıkabiliyor. Tabii bu, firmadan firmaya göre de değişebiliyor. Her gün kargo firmasından çıkış yapılmayabiliyor. Ama artık hani bildiğiniz gibi sektör de geliştiği için mutlaka günlük 2-3 kere çıkış yapılmakta.

O yüzden ilk olarak dikkat etmemiz gereken ürünümüzü satalım, ürünümüzü nasıl satabiliriz? İlk odaklanmamız gereken nokta bu aslında. Ve kargo fiyatını nasıl belirlemeliyiz? Bunların hepsi için ayrı bir video çekeceğiz Nasıl hesaplayacağız, nasıl yazacağız yine size bahsettiğim formülle ilerleyeceğiz. Ürünümüzü sattıktan sonra kargolaması aslında çok basit. Önemli olan ürünümüzü satabilmek. Ürünün satışını verdikten sonra kargo bir şekilde hallediliyor. O konuda zaten bizim kurduğumuz platform üzerinde herkes birbirine destek sağlıyor. Nasıl yollarız, nasıl yaparız gibisinden.

Şimdi bu konuda biz de destek vereceğiz. Anlaştığımız kargo firmaları bize danışmanlık desteği verecek daha doğrusu. Göndermek isteyen yeni müşterilere danışmanlık verecek ücretsiz bir şekilde. Bakalım görüşmelerimiz sürüyor. Sizleri de durumdan haberdar edeceğiz.

Bize Ulaşın

İletişim formumuzu doldurun, kısa süre için tarafınıza dönüş sağlayalım.